Oververdiend BK-zilver voor Laurens

Laurens Sweeck voerde een prachtige strijd voor Belgisch goud, maar moest uiteindelijk vrede nemen met zilver na wereldkampioen Wout Van Aert. Diether finishte als 15e en Hendrik werd 24e.

De naar voor geschoven namen Van Aert, Aerts en Sweeck namen onmiddellijk het initiatief. Toen Van Aert een eerste keer versnelde, was het alleen Laurens die kon reageren en het gaatje dichten. In de tweede ronde ontstond er een schitterend duel dat niemand had verwacht. 

Ze gaven mekaar geen meter toe, tot Laurens halfkoers  - na een indrukwekkende zandpassage - een kloof maakte. Een ronde lang zette Laurens Wout onder druk, maar de wereldkampioen toonde zijn weerbaarheid en vocht terug tot in het wiel van Laurens. 

De volgende ronde probeerde Wout dan weer Laurens af te schudden, maar ook die plooide niet. Bij de volgende lange zandpassage viel dan toch de beslissing toen Laurens een klein foutje maakte en twee seconden moest prijsgeven. In de daarop volgende hardere strook ontbond Wout al zijn duivels en diepte hij zijn voorsprong uit tot 10 seconden.

De ontstane kloof gaf Wout - na 7 ronden strijd - vleugels richting Belgisch goud,  terwijl "zandkoning" Laurens vrede moest nemen met oververdiend zilver. Daan Soete werd knap derde.

 

Broers Diether en Hendrik

Diether en Hendrik misten hun start volledig en moesten van diep in het pak terugvechten. Dat lukte hen aanvankelijk, want Diether baande zich een weg richting toptien. Maar naar het einde toe moest hij deze inhaalrace bekopen en vrede nemen met plaats 15.

Bij Hendrik was het eenzelfde scenario toen hij bij de elite z/c een topvijfplaats binnen bereik had, maar ook later een beetje terugviel en afgevlagd werd als 24e in de wedstrijd en als 8e eliterenner zonder contract, toch een verdienstelijke prestatie voor hem. 

Foto's : zie album met dank aan Wim Van Goethem

 

Zonnebeke en Nommay

Volgend weekend starten Hendrik en Diether samen in Zonnebeke. Terwijl Hendrik daarna huiswaarts keert, zal Diether doorreizen naar de WB in Nommay, waar hij Laurens zal vervoegen.