Laurens Belgisch kampioen!

Laurens Sweeck werd afgelopen zondag op Linkeroever "het manneke van Sint-Anneke". Onder de luide aanmoedigingen van ontelbare supporters ploegde hij door het zand en kroonde hij zich tot de nieuwe Belgische kampioen veldrijden.

Hij bracht hiermee een eresaluut aan Fokke Sweeck, zijn onlangs overleden grootvader van wie hij de koersgenen erfde. Zijn twee broers staakten de wedstrijd, supporterden mee langs de kant en deelden mee in de intense vreugde. 

 

Na een gemiste trap naast zijn pedaal kwam Laurens in de tweede ronde aansluiten bij de kopgroep. Zijn superbenen dreven hem naar de leiding. Bij ingang van de derde ronde legde hij een hels tempo op en reed weg van de rest zonder echt te demarreren.

Zijn ploegmakkers Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt zorgden ervoor dat er niet onmiddellijk een reactie tot stand kwam. Op één ronde tijd vergaarde hij 20 seconden voorsprong. Ondanks het verweer van Toon Aerts, Wout Van Aert, Tim Merlier en Gianni Vermeersch, vergrootte hij zijn bonus tot meer dan 50 seconden. 

Het werd één lange solo tot de aankomst. Laurens veroverde, net als bij de juniors in 2011, de Belgische driekleur in het Antwerpse zand. Na vier titels in alle jeugdcategorieën is deze eerste proftitel een schitterende beloning van jarenlang hard werken. 

Diether had niet de beste benen vandaag en was meer bezig met Laurens' verhaal door de luidsprekers, dan met zijn eigen koers. Hendrik reed in derde positie bij de elite z/c tot hij tot tweemaal toe platreed. Zij zetten zich beiden aan de kant en supporterden mee voor hun broer.

Foto's : zie album met dank aan Wim Van Goethem.

 

"Atje voor de Sweeck"

Na het podium en de bijhorende festiviteiten, zette de ganse crew koers richting parochiezaal in Schriek, waar Patricia en haar ploeg van supporterscafé Den Bierpot in sneltempo een feestje bouwden. Beenhouwerij Verwimp zorgde voor stoofvlees met fritten en de toon was gezet voor een schitterend supportersfeest.

De Sweeck-broers arriveerden met hun familie omstreeks halftien en stortten zich mee in de feestvreugde. Laurens maakte uitgebreid tijd voor de honderden supporters die afgezakt waren en waagde zich ook aan een "Atje -ad fundum- voor de Sweeck"! 

 

Erecross in Otegem

In Otegem volgden, na een bijzonder korte nacht, de feestmomenten elkaar op. De traditionele fotoshoot, de persconferentie van de ploeg én het aansnijden van de feesttaart gingen vooraf aan de wedstrijd.

Na een matige start kwam Laurens zich in de tweede ronde vooraan tonen. Hij nam even de leiding van de wedstrijd. Toen Mathieu van der Poel even later de forcing voerde, bleef Laurens zich weren in tweede stelling. Op het moment dat Eli Iserbyt overnam, ging deze echter onderuit in een bocht en nam Laurens mee tegen de vlakte. 

Meteen waren alle kansen op een goed resultaat weg. Laurens drong daarna niet meer aan en genoot van de driekleur om zijn schouders tot de finish. Hij eindigde 11e, Diether werd 14e en Hendrik 21e.

 

Kampioenenviering op 14 maart in parochiezaal te Schriek

Bij deze nodigt het bestuur van de supportersclub iedereen uit voor het jaarlijks supportersbal dat deze keer een échte "Atje voor de Sweeck"- CHAMP-PARTY wordt!

Kaarten in VVK aan de camper en in café Den Bierpot vanaf 8 februari. Iedereen welkom!