Sublieme eindcross in Oostmalle

Zowel Laurens als Diether haalden alles uit hun pezige lijven om in Oostmalle in schoonheid dit covid-seizoen af te sluiten. Laurens deed dat met een sublieme zege, Diether met een welverdiende tiende plaats.

 

De eerste ronde zag er niet rooskleurig uit voor de Sweeck-broers. Laurens passeerde pas als 13e, terwijl Diether even verder in 20e positie door het zand kliefde. Vooraan werd er niet gewacht. Toon Aerts, Quinten Hermans en David van der Poel namen al vlug een handvol seconden voorsprong op de rest. 

Laurens liet er geen gras over groeien. In een mum van tijd nestelde hij zich op kop van de achtervolgers, reed ze allemaal uit de wielen en ging op zoek naar de drie leiders. Hij slaagde erin om alleen de kloof te dichten. Hij voelde dat het goed zat en besloot onmiddellijk om zijn hoge tempo door te zetten. Alleen Quinten Hermans kon nog een ronde stand houden in zijn wiel, maar nog voor halfwedstrijd reed Laurens alleen aan de leiding. 

Ronde na ronde bouwde hij zijn voorsprong uit tot 30 seconden op Quinten en meer dan één minuut op de rest. Hij kon bij de laatste doortocht reeds beginnen genieten van zijn vijfde overwinning van dit veldritseizoen. 

 

Zijn handblessure speelde Diether vandaag duidelijk niet veel parten, want hij deed meer dan van hem verwacht werd. Hij schoof ronde na ronde op en kon zich handhaven in een groepje dat streed voor plek acht. Deze plaats werd gegund aan de afscheidnemende Jim Aernouts, zodat het nog een sprintje werd met Daan Soete voor plekje negen. Diether liet een mooie tiende plaats optekenen en legt er - net als Laurens - een drietal weken de riem af.

Hiermee valt het doek over een bizar seizoen, waarin het corona-virus steeds mee de hoofdrol speelde. Onze renners kijken dan ook reikhalzend uit naar de wedstrijddagen waarop hun supporters opnieuw steun kunnen bieden langs de zijlijn en successen mogen meevieren.