Gebroeders Sweeck.be

Zilver met een zuur randje

Laurens Sweeck werd in Lokeren gefnuikt in zijn kansen op de Belgische driekleur. Hij eindigde ontgoocheld tweede achter Michael Vanthourenhout en hing voor de vierde maal in zijn prof-carrière een zilveren BK-medaille om zijn hals. (Foto: photopress.be)

Laurens deed in de Belgische titelstrijd onmiddellijk wat van hem verwacht werd. In de eerste materiaalzone nam hij de leiding over van een sterk gestarte Thibau Nys en deze gaf hij twee ronden lang niet af. Vanthourenhout deed ook geen enkele moeite om over te nemen. 

Toen Michael dan in ronde drie toch de leiding nam, werd het tempo gedrukt zodat de eerste achtervolger Nys zelfs enkele seconden dichter kwam. Toen Laurens opnieuw overnam, ging het tempo terug de hoogte in en werd de rest op grotere achterstand gereden.

Laurens en Michael waren erg aan elkaar gewaagd en kleine foutjes zouden beslissen over winst en verlies. In de voorlaatste ronde gebeurde er echter een spijtig incident in de materiaalzone. De mecaniciens van Vanthourenhout, die ondertussen van box gewisseld waren, stonden veel te dicht op die van Laurens.

De fietsen haakten in mekaar en Laurens moest rond zijn as draaien om overeind te blijven. Hij verloor zo 15 belangrijke meters. Michael zette vol door en Laurens moest alle zeilen bijzetten en een belangrijke cartouche verschieten om opnieuw de aansluiting te maken. Misschien was dit nu net dé inspanning teveel één ronde te vroeg in een zwaar bevochten Belgische titelstrijd. 

Vooral dit laatste euvel kostte Laurens bijzonder veel krachten en toen Michael in de laatste hectometers alle mogelijke risico's nam en overeind bleef, strandde Laurens op twee seconden van de Belgische driekleur.

Wie kampioen zou geworden zijn zonder de box-wissel tijdens de race en de strubbelingen in de materiaalzone zal voor iedereen voor altijd onbeantwoord blijven.