Gebroeders Sweeck.be

1e op UCI-ranking

22 januari 2023... een dag om te koesteren! Met nog één WB-manche te gaan werd Laurens in Benidorm al mathematisch zeker van de eindzege in het WB-klassement. Hij eindigde tussen het duizendkoppige publiek net buiten het podium in het zonnige Spanje. Hierdoor komt hij eveneens voor het eerst in zijn profcarrière op het hoogste schavotje op de UCI-CX-ranking te staan, momenteel gevolgd door Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout.

Foto: photopress.be

Onder een stralende hemel in Benidorm namen 46 deelnemers de start op een supersnelle omloop tussen een bijzonder talrijk opgekomen publiek. Al snel vormde zich een kopgroep van zes met "de grote drie", Laurens, Eli en de zwitser Kuhn.

Dit zestal bouwde een geruststellende voorsprong uit. Vooraan wisselden de kopposities voortdurend. Kuhn was de eerste die de rol definitief moest lossen. Bij een aanval van Van Aert gevolgd door Van der Poel in de voorlaatste ronde, kon alleen Laurens het kloofje dichten. Bij de voorlaatste afdaling nam hij zelfs de leiding in handen en passeerde hij de materiaalzone met 15 meter voorsprong.

Maar aangezien Laurens de balken al lopend nam, konden Mathieu en Wout het gaatje opnieuw dichten en zo gingen ze met drie de laatste ronde in. De wereldkampioen Pidcock was ondertussen ook het wiel kwijt en kon niet meer remonteren.

Tijdens de laatste klim kwam Eli terug aansluiten, maar Wout en Mathieu sloegen opnieuw een kloofje. Op het hoogste punt passeerde Eli Laurens en met twee volgden ze richting finish. De passage aan de balken besliste over de derde podiumplek voor Eli.

Laurens drong niet meer aan, maar mocht aan de meet toch juichen met de eindzege van de Wereldbekercompetitie. Volgende zondag in Beçancon wordt dit 14 manches tellende klassement afgerond. Als laureaat is hij ook automatisch startgerechtigd op het WK in Hoogerheide op 5 februari aanstaande.