Gebroeders Sweeck.be

Eindwinst Wereldbeker 2022!

In het Franse Besançon bracht Laurens de laatste van 14 WB-manches tot een goed einde met een tweede plaats achter winnaar Mathieu van der Poel. Laurens behaalde van begin oktober tot vandaag in het Wereldbeker-circuit 2 zeges, 5 tweede plaatsen, 1 derde podiumplek, 5 keer nét naast het podium en éénmaal een zesde stek. Meer dan voldoende om de verdiende eindzege op zak te steken. 

 

De start kon beter in Besançon. Na een ietwat aarzelende beginfase, vertoefde Laurens slechts in 13e positie. Bij de eerste beklimming van de lange helling trachtte hij fors op te schuiven. Laurens stootte door naar de topvijf, maar net voor de top werd hij gehinderd door een hapering voor hem en verloor hij opnieuw de ingewonnen plaatsen.

Tot overmaat van ramp werd hij even verder opgehouden door een valpartij voor hem. Hierdoor moest hij nog wat plaatsen prijsgeven. De afstand met de kop van de wedstrijd was ondertussen al aanzienlijk. Laurens verhoogde zijn tempo en kon de volgende ronde opnieuw aansluiten met de langgerekte kopgroep.

Deze positie op plaats negen hield hij enkele ronden vast. Ondertussen had Mathieu van der Poel zijn aanval opgezet en het werd meteen duidelijk dat er gestreden werd voor de tweede plaats.

Even over halfwedstrijd maakte Laurens indruk door op de lange helling in één ruk alle achtervolgers voorbij te steken. Hij sloeg een kleine kloof, maar onder andere Iserbyt zette alle zeilen bij en dichtte de kleine voorsprong.

Laurens bleef een ronde lang de leiding houden en nestelde zich dan opnieuw in de wielen om de laatste twee doortochten aan te vatten. Halverwege de laatste ronde probeerde Iserbyt te ontsnappen maar met een indrukwekkende rush op de lastige helling reed Laurens in één ruk van de vijfde naar de tweede plek.

Hij ging op en over Eli en wist een kleine voorsprong te bewerkstelligen. Dit kloofje was voldoende om solo - achter Mathieu - binnen te rijden. Zo kreeg de eindwinst van de Wereldbeker nog meer glans. Tegelijkertijd verstevigde Laurens ook zijn leidersplaats in de UCI-ranking.