Gebroeders Sweeck.be

Koerskilometers opdoen…

Laurens werkte afgelopen week zijn eerste koerskilometers af in een gravelgrace in Aken, in de kermiskoers in Puivelde en rond Antwerpen in de Port Epic Race. (foto Bram van Lent)

De gravelrace in Aken werd een gevaarlijke bedoening: megaveel deelnemers en veel te weinig veiligheidsmaatregelen op de openbare wegen. Gelukkig kwam het voor Laurens tot een goed einde. Hij kon goed standhouden in de ruime kopgroep tot hij op de laatste klim, op 3 km van de finish, even krampen kreeg en zo in volle finale enkele seconden diende prijs te geven. Hij eindigde verdienstelijk op de 13e plaats.

De kermiskoers in Puivelde werd verleden woensdag over droge banen gereden. Het werd dan ook een hoge snelheidsrace met een gemiddelde van 49km per uur. Laurens koerste de ganse wedstrijd mee en liet zich meerdere keren vooraan opmerken.

Hij probeerde meer dan eens mee te schuiven in een ontsnapping. Een lange vlucht van negen renners werd in de derdelaatste ronde teniet gedaan door Laurens. Hij kon met enkele renners de overstap maken naar de vluchters, maar even later volgde opnieuw een algemene hergroepering.

In de voorlaatste ronde konden 13 renners opnieuw wat voorsprong vergaren en het peloton viel in verschillende stukken. Laurens finishte in een derde groepje op 24 seconden van de winnaar als 31e.

De Antwerp Port Epic race beloofde een zware wedstrijd te worden. De koers bleef 100km op slot, maar op 80km van het einde brak ze helemaal open. Laurens moest alle zeilen bijzetten om met een man of tien vooraan aan te sluiten nadat het peloton in meerdere stukken brak op de smalle grindwegen.

Hij kon zich vooraan manifesteren en zat met zijn andere ploegmakkers volledig mee in de wedstrijd. Op 50km van de finish gebeurde er echter een valpartij, waarbij ook Laurens voet aan de grond moest zetten.

Hij kon de val net ontwijken, maar belandde wel in het weiland naast de weg. Vooraan werd er niet getreuzeld en de finale werd vol ingezet. Laurens was niet meer bij machte om opnieuw het gat te dichten en kwam in de eerste achtervolgende groep te zitten na de vluchters. Hij finishte als 49e van 164 deelnemers.

Geen ZLM-tour

Indien de ploegleiding geen nieuwe wijzigingen doorvoert, zal zijn volgende wedstrijd aanstaande zondag in Keulen plaatsvinden. Jammer genoeg werd de selectie voor de ZLM-tour deze week veranderd, waardoor zijn deelname aan deze vijfdaagse rittenkoers wegvalt.

Het wordt zo koffiedik kijken naar het vervolg van zijn zomerprogramma (zie wedstrijdkalender).